Zahrada

Sadba lesních hub na zahradu

Neotálejte a připravte se na letošní úrodu hub již teď. Předpěstujte si v interiéru při běžné pokojové teplotě v květináči se smrčkem, borovičkou či tůjkou houbovou kulturu, která dokonale proroste kořenovým balem! Tento stromeček následně na jaře, kdy opadnou mrazy, přesadíte do exteriéru na zahrádku.

Zobrazit celý popis

Aktuálně nedostupné

169 Kč s DPH

cena za kus

Zbývá:


Sadba lesních hub - obilí naočkované myceliem lesních hub

Zasaďte si lesní houby přímo na vaší zahrádce! Prorostlý substrát zajistí rychlé rozšíření do okolí.

Výsadbu lze provádět kdykoli mimo období mrazů a přízemních mrazíků. Aplikace se provádí na jedno místo a odtud se poté rozrůstá do okolí. Aplikaci zvládne dle přiloženého návodu i úplný laik, nemusíte mít tedy obavy.

Sadbu lze až 4 měsíce uchovat v lednici v teplotě do 6 °C a poté vysadit. Bílá plíseň není na závadu, naopak je důkazem, že je sadba živá.

Upozorňujeme, že se jedná o obilí naočkované myceliem (možná bílá plíseň na obilí není závadná). Sadba obsahuje všechny níže uvedené houby, neuchytí se však všechny druhy, nýbrž jen ty, pro které je vybrané místo nejvhodnější. Někomu vyroste pýchavka, někomu hřib, někomu hlíva.

Pokyny pro výsadbu lesních hub

Parametry sadby lesních hub

  • gramáž: 10 g (+- 10 %)
  • jedná se o obilí naočkované myceliem lesních hub
  • sadba hub obsahuje: hřib smrkový, hřib hnědý, ryzec pravý, kozák březový, křemenáč osikový, klouzek obecný, pýchavka obrovská, hlíva ústřičná
  • sadba obsahuje všechny výše uvedené houby, neuchytí se však všechny druhy, nýbrž jen ty, pro které je vybrané místo nejvhodnější
  • možná plíseň na obilí není závadná - naopak je důkazem, že je sadba živá
  • zajímavý článek o pěstování hub doma na zahrádce najdete ZDE
  • důrazně nedoporučujeme používat umělá hnojiva, došlo by k poškození podhoubí
  • sadba hub je od ověřeného pěstitele z ČR
  • dodáváme vždy čerstvou sadbu

Kdy se vysazuje?

Vysazuje se po odeznění mrazíků od počátku měsíce března až do příchodu zimy, tedy do konce listopadu, na zahrádku co nejblíže kořenům stromů jako jsou dub, buk, bříza, habr, osika, borovice, smrk či jedle. Pro případné mrazíky stačí na osázené místo nasypat slámu či vrstvu hrabanky nebo mulčovací kůru.

Jaké druhy hub vyrostou?

Vše záleží na výběru stanoviště výsadby a následné péči. V místě aplikace se neuchytí všechny druhy hub, nýbrž jen ty, pro které je vybrané místo nejvhodnější. Tzn. že někomu vyroste hlíva, jinému hřib či pýchavka.

Jak vybrat stanoviště?

  • lesní houby, hřiby - tyto houby potřebují ke svému životu kořeny stromů
  • pýchavka obrovská - roste na travnatých plochách a v kopřivách - vyžaduje kyselou dusíkatou půdu
  • hlíva ústřičná - porůstá stromy, špalky

Nejvhodnější volba místa k výsadbě je úpatí stromu obrostlého trávou či kopřivami, zastíněného ze západní strany. Aplikace se provádí na jedno místo a odtud se postupně více a více rozrůstá do okolí, kde zůstává mnoho let.

Jakým způsobem sadbu uchovávat?

Po přijetí zásilky z našeho e-shopu prosím houby uskladněte ideálně do chladničky a vysaďte do dvou dnů.

Kdy mohu očekávat první sklizeň?

Sadba plodí obvykle v následující rok výsadby koncem léta až na podzim, někdy však i za 2 roky. Záleží na době výsadby a výběru stanoviště, prostředí a počasí. V prvé řadě se musí podhoubí uchytit a prorůst půdou, což nějaký čas trvá. Proto nepropadejte skepsi, když sadba nezačne plodit první rok výsadby. Plodnice se objeví v okamžik, kdy je nejméně čekáme.

Jak poznám, že je sadba živá?

Naočkované obilí má přirozenou hnědou barvu s bílým povlakem připomínající chmýří či plíseň, mohou se objevit i žluté skvrny, což není na závadu, ale je to signál k neodkladné výsadbě. Voní po houbách, až do nakvašenosti. Zelená barva znamená, že je kultura podhoubí zkažená či napadená plísní.

Sadba lesních hub obsahuje:

Hřib smrkový
Hřib hnědý
Ryzec pravý
Kozák Březový
Křemenáč osikový
Klouzek obecný
Pýchavka obrovská
Hlíva ústřičná

Nezapomeňte si přikoupit:

Tento produkt je nyní nedostupný. Podívejte se na podobné produkty: